Hei igjen!
Vi har skrevet en presentasjon i sammenheng med vår skoleoppgave. Dette er en presentasjon av en kampanje basert på sosiale medier for en bedrift til sommeren 2015. Kampanjen kan du se ved å trykke på linken under.(Slideshare var nede så benyttet derfor PowerPoint.)
https://www.dropbox.com/s/g63m78xpfw9p9pp/Soft%20Shake%20-%20Kampanje.pptx?dl=0
tirsdag 2. desember 2014
mandag 1. desember 2014
#Fail
Å brenne seg på Sosiale Medier.
For ca. et år tilbake kom NYPD(New York Police Department) opp med en ide at deres følgere skulle ta bilder av dem selv med politiets fineste menn i blått.
I starten fikk hashtagget #MyNYPD inn masse bilder av innbyggere med snille politimenn, men så skjedde det som var ventet av mange. Hashtaggen vente motsatt vei og folk begynte å sende inn bilder av politibrutalitet og bilder av mennesker som var banket opp av politiet.
Dette er et godt eksempel på at ting kan fort gå galt på sosiale medier. Det skal sies at i USA blir ikke politiet sett på som en hjelpende hånd i manges øyne, men heller en makthånd i samfunnet.
Hvordan ungå slike situasjoner?
Tenk to ganger før man lager ett merkevare #Hashtag.
Det er utrolig enkelt å bare lage en hashtag og finne på noe som er relevant, men det er greit å tenke seg om to ganger før man bruker det, i alle fall når man tweeter for en bedrift eller en organisasjon.
Vet hvem som følger deg.
Det kan lønne seg å vite hvordan mennesker som liker deg eller ditt merke. Vet en ikke det kan det lønne seg å ta noen analyser av kundene sine.
Har du mange kunder som er utrolig aktive på sosiale medier må man trå lett når man poster noe for bedriften på nettet.
Ansett en profesjonell og hold dem ansvarlige hvis noe skulle skje.
Og ansette en profesjonell markedsfører eller sosiale medier ansvarlig kan være nyttig i nesten alle situasjoner.
Det å ha en som kjenner brukerne godt nok til å vite hva som skjer hvis man poster noe er gull verd.
Bedriften kommer mye bedre ut av gode situasjoner og kommer enda bedre ut av dårlige siden det blir veldig få av de når de har en proff som gjør arbeidet.
Det er da også mulig å legge skylden på dems skuldre hvis noe galt skulle skje.
Kan du komme på andre tilfeller der noen har #Fail på sosiale medier?
Team Safa
onsdag 19. november 2014
Bruk av måleværktøy.
Virksomheters bruk av måleverktøy
Hva bør en virksomhet måle og hvorfor?
Enhver investering for en bedrift, bør ha en forutsetning om en viss avkastning.
For å oppnå denne avkastningen, er det viktig at det sette gode og definerte mål, har en strategi for å oppnå målene, og at resultatene man sitter igjen med kan etterprøves.
Som vi forklarte i noen innlegg tilbake, er det essensielt med en strategi for måloppnåelse. Men hvis ikke strategien legger til rette for etterprøvbart arbeid vil man ikke vite om målene er nådd eller ikke. At personene i en bedrift tror de er i mål, kan vise seg å ikke være tilfelle hvis tall viser det motsatte. Da vil det være veldig dumt for bedriften å ikke ha tilgang på denne informasjonen. En bedrift er ikke selvnærende, men er en del av et marked. Det fungerer derimot dårlig å stenge seg selv inne i en boble, for å kun fokusere på et aspekt. Det finnes mange metoder for å måle fremgang, men det er greit å ha et innblikk i det grunnleggende begrepet ROI. ROI står for return of investment, er så enkelt som et tall for prosentvis andel av fortjeneste og kan formaliseres som ROI = (utgifter - inntekter) / utgifter
Med bruk av ROI aktivt og annen iterativ feedback fra omgivelsene, vil dette gi grunnlag for å kunne gjøre bedre beslutninger. Feedback vi får, kommer som regel i form av tall. Men å nøye seg med tallene i seg selv er uhensiktmessig, da tallene er en del av et større bilde. Desto viktig er det derfor å ha klart definerte paramtere til alle segmenter. Kanskje det er en unik type kunde i et markedsegment? Eller kanskje en viss type varetype bare kan selges i et segment til en viss tid? Dette kan se ved første øyekast ut som sunn fornuft, men kan man alltid stole på egen fornuft? Husk at persepsjon former realitet, og systematisert data lyver ihvertfall ikke! Som filosofen Arthur Schopenhauer så fint uttrykkte det:
- Every man takes the limits of his own field of vision for the limits of the world
Hva mener du? Gi oss en tilbakemelding.
Team Safa
Facebook Insights - Et "must" for din bedrift!
I sammenheng med forrige blogginnlegg om Google Analytics, vil vi fortsette med å se nærmere på ulike målingsverktøy på internett. Verktøyet vi har valgt å se nærmere på heter Facebook Insights og er veldig likt Google Analytics. Vi velger fremdeles å trekke frem dette, da Facebook er så stort og har et enormt potensiale for små og store bedrifter.
Dette er et verktøy, derav navnet, som gir deg og din bedrift et godt innblikk i oppførselen til brukerne dine på en egenopprettet fanside. Utover å opprette en fanside, må man oppnå 30 likes for å få tilgang til denne tjenesten (Utenom dette er tjenesten kostnadsfri). Insights gir deg muligheten til å se på tall og statistikk, slik at man enkelt kan analysere hvor godt denne siden blir mottatt og hva som kan gjøres annerledes. Om man f.eks. skal opprette en kampanje som man har over en gitt tidsperiode, kan man overvåke og analysere effekten av denne.
Av bildet ser vi hvordan verktøyet er til god hjelp dersom man ønsker mer innsikt i målgruppene sine. Med dette verktøyet blir det enklere for bedriften å forsikre seg om at man når frem til ønsket målgruppe, eventuelt at ønsket målgruppe ikke ble nådd. Disse dataene kan man bruke videre til å justere markedsføringen sin ved å se på hvor og hvem man når.
Om vi sammenligner Insights med Analytics, ser vi tydelige forskjeller. Insights gir i mye større grad et deskriptivt innblikk om hvem som kommuniserer med siden din. I en analysesituasjon kan dette være mer gunstig, men med Analytics får man en større forståelse for oppførselen til brukerne. Så man kan si at det er situasjonsbasert hvilke verktøy som er best, men at begge er generelt gode programmmer.
Dette målingsverktøyet er forklart veldig enkelt og man trenger ingen spesiell kompetanse for å kunne håndtere dette på et relativt høyt nivå. Det anbefales alle bedrifter som er på Facebook å bruke Insights. Hvor mye og hvor nøye er opp til hver enkelt bedrift, men på grunnlag av at det ikke koster noe, samtidig som man kan utvinne mengder med nyttig informasjon, er dette i våre øyne en såkalt "Nobrainer".
Virksomheters bruk av Google Analytics
I dette innlegget skal vi ta for oss virksomheters bruk av det digitale analyseverktøyet Google Analytics. Vi skal gå i dybden på dette verktøyet og se på fordelene og ulempene for hvordan virksomheter kan ta det i bruk.
Et verktøy som Google Analytics tilbyr en rekke fordeler for de som faktisk klarer å ta det i bruk. Google Analytics er et analyseverktøy som baserer seg på statistikk. Det gir brukeren store muligheter for kartlegging av en stor mengde data. Dette er nyttig informasjon for de bedriftene som har et fokus på kunder. Man får blant annet innsikt i hvor de besøkende oppholder seg i verden, atferden deres med tanke på hva de klikker seg inn på og hvordan de finner frem til den aktuelle nettsiden.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-uSCEMQcRybjreVopuqY3WFMtkaOUMYPKL9ffvn9cYfwJAHhZOKndo4lvTp6UTcw_HvC_El1X8HbPcSaFOoS87BTwdmmpOp_fb6etAUgl9MpTvRbkOmn5Dngxx8LawtJC9q4tLE8wPCFs/s1600/Screen+Shot+2014-11-19+at+15.26.01.png)
Google Analytics fungerer slik vi har oppfattet det, at du får tildelt en sporings-id og en sporingskode som vist på bildet til venstre. Denne kan man implementere inn på din web-adressen sin. Det tar 24 timer før den blir aktivert, og når den da er aktivert begynner den å måle besøkende basert på at man klikker seg inn på flere sider på web-adressen. Inne på rapporterings-siden har man kartleggingsmuligheter som vist på bildet til høyre. Dette er altså menyen, hvor man kan klikke seg inn på de diverse knappene som igjen gir deg flere muligheter.
Klikker man seg inn på målgruppe får man en oversikt over alder, kjønn, demografi, geofrafi, interesser osv. Denne muligheten for å kartlegge de besøkende ser vi på som det mest nyttige verktøyet for bedrifter å kunne ta i bruk. Det kan gi en bedrift store muligheter i forhold til å nå ut til nye kunder ved å se på hvor de de kommer fra, hvilke interesser de har og hvor det genereres flest besøkende fra?
Etter å ha gjort litt research har vi funnet ut av Google Analytics ikke alltid viser rett informasjon. Tallene som blir vist er ikke alltid rett, det gjør at verktøyet kan oppfattes som mindre pålitelig å anvende for bedrifter. Et eksempel man kan ta her er hvis en bruker sletter en "cookie" fra en nettside, da er det flere som har opplevd at dersom den brukeren returnerer til den respektive nettsiden så vil den bruken bli oppfattet som en ny besøkende. Denne personen blir altså da kartlagt på feil post, i forhold til nye besøkende og eksisterende besøkende. Vi er ferske brukere av dette programmet, så i vårt tilfellet har vi ikke sjekket ut dette "fenomenet", men vi er til nå strålende fornøyd med den funksjonen som Google Analytics tilbyr i dag, sett bort ifra at den kan ha feil i ny og ne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-uSCEMQcRybjreVopuqY3WFMtkaOUMYPKL9ffvn9cYfwJAHhZOKndo4lvTp6UTcw_HvC_El1X8HbPcSaFOoS87BTwdmmpOp_fb6etAUgl9MpTvRbkOmn5Dngxx8LawtJC9q4tLE8wPCFs/s1600/Screen+Shot+2014-11-19+at+15.26.01.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAAAX8Q-G9Y5egcWktGniqcl58rnCsoBqo54K30e6wfO1liEiNoqWvLQbq0mq2oSY7gtsQK40yaqtMijB3_Q9On6-evAv8eHAXIaGwfCose4MON_3Z28VW321WCcwjr_18c-mXkVRlH5aN/s1600/Screen+Shot+2014-11-19+at+15.25.44.png)
Etter å ha gjort litt research har vi funnet ut av Google Analytics ikke alltid viser rett informasjon. Tallene som blir vist er ikke alltid rett, det gjør at verktøyet kan oppfattes som mindre pålitelig å anvende for bedrifter. Et eksempel man kan ta her er hvis en bruker sletter en "cookie" fra en nettside, da er det flere som har opplevd at dersom den brukeren returnerer til den respektive nettsiden så vil den bruken bli oppfattet som en ny besøkende. Denne personen blir altså da kartlagt på feil post, i forhold til nye besøkende og eksisterende besøkende. Vi er ferske brukere av dette programmet, så i vårt tilfellet har vi ikke sjekket ut dette "fenomenet", men vi er til nå strålende fornøyd med den funksjonen som Google Analytics tilbyr i dag, sett bort ifra at den kan ha feil i ny og ne.
Vi har altså gått i gjennom de mest nyttige verktøyene som vi mener skiller seg ut, og kan være relevant for bedrifter å benytte seg av. Vi ser at dette verktøyet kan skape mange fordeler. Ved å se på hvilke innlegg som er mest sett på forteller dette hvilke saker som er mest interessante, kombinerer man dette med hvor lenge hver bruker har vært på siden, sier det mye om hva man bør fokusere på , på bloggen eller andre aktuelle nettsider. Fluktfrekvensen er også noe man bør nevnes. Høy fluktfrekvens er ikke bra. Dette betyr at besøkende ikke tar seg tiden til å være inne på en side. Hva er det som gjør at man forlater siden med en gang? Er det designet som i dagens samfunn har blitt så viktig, eller er det innleggene som ikke er treffer de mange besøkende?
Vi ser at det er enormt potensial å hente i Google Analytics. På en annen side er det veldig mange funksjoner å sette seg inn i. Ikke alle er like nyttig for dem som kun driver med blogging, men for de som ønsker seg flere lesere så kan det absolutt være et greit verktøy. Samtidig så er det mange blogger som i dag tilbyr statistikk-kartlegging, men til sammenlikning av Google Analytics så er det ikke i nærheten av hva deres verktøy måler.
Google Analytics et gratis program og derfor må vi kunne anbefale det for de som ikke har prøvd det ut, men som tidligere nevnt har du ingen garantier i forhold til diverse feil som kan oppstå. Dersom det er en stor bedrift som er avhengig av besøksstatistikk, anbefales det heller å gå i betale for en slik viktig tjeneste.
Alt i alt, et nyttig verktøy, vanskelig for oss å sette oss inn i alle de mange mulighetene de tilbyr, men det er et verktøy som vi vil lære mer om, og som kan være relevant for oss i fremtiden som kommer.
Hva syns du om Google Analytics?
Team SAFA
Alt i alt, et nyttig verktøy, vanskelig for oss å sette oss inn i alle de mange mulighetene de tilbyr, men det er et verktøy som vi vil lære mer om, og som kan være relevant for oss i fremtiden som kommer.
Hva syns du om Google Analytics?
Team SAFA
onsdag 12. november 2014
Facebook: Et profesjonelt verktøy for din bedrift
Det er tidligere lagt ut et innlegg på hvordan twitter kan være et profesjonelt verktøy for din bedrift. Nå skal vi gå i dybden på hvordan facebook kan anvendes som et verktøy.
Facebook er et gigantisk nettsamfunn med sine over 600 millioner aktive brukere. Det betyr at det er en veldig god platform for bedrifter som vil bygge merkevarenavnet deres. Sosiale medier, slik som Facebook gir en helt ny dimensjon for å nå ut til eksisterende eller ikke eksiterende kunder. Det er helt gratis for bedrifter å opprette en bruker, men skulle de ha lyst til å annonsere Facebook-siden deres er de nødt til å betale for dette. Alt i alt er det en gratis markedsføringskanal som gir store muligheter for bedrifter å nå ut til folk som tar i bruk denne sosiale platformen.
Etter å ha observert hvordan ulike aktører bruker facebook ser vi at det er flere likheter mellom hvordan det tas i bruk og hva slags aktiviteter som gjennomføres blant aktører. Både Telenor og Netcom har tatt i bruk en funksjon som går innenfor kundeservice. Her har publikum mulighet til å sende en direktemelding for å få hjelp dersom det er et behov. Det gir en ny mulighet for kundeservice gjennom en sosial platform, noe som går bort i fra den tradisjonelle kundeservicen gjennom å ringe og vente flere minutter til du endelig får hjelp av en kundekonsulent. Det er også vanlig med chat-funksjoner på nettsiden deres, men det er alltid positivt med flere muligheter for kundeservice.
![Screen Shot 2014-11-12 at 14.16.10.png](https://lh6.googleusercontent.com/pi6r0oALk4gLFKGxt-cu3DUVMvL7LcUxS2O3yz6upiLBKkKOoo4nfwz7y2l0orZ42bkovG-wujRXJAQoW_uQur8CzXETHQzgUPDWlQjOTkgKMHETqR09cSN2FJJnKnshJQ)
Ovenfor ser dere et eksempel hvor Fabian på gruppen vår har tatt i bruk direktemeldinger hos Telenor. Hvis dere legger merke til tidspunktene for når meldingen var sendt og svarmeldingen, ser vi at responstiden deres er god. I dette tilfellet fant han ut av problemet selv da han sa ifra om det, men han fikk uansett et svar fra en kundekonsulent som oppfordret til å si ifra om det var noe annet hun kunne hjelpe til med. Han forteller videre at han hyppig bruker denne funksjonen, spesialt da han f. eks. sitter på skolen og ikke trenger et svar umiddelbart.
Bruk av konkurranser som aktivitetsform hos de ulike aktørene er populært. Dette gir publikum en mulighet til å engasjere seg og det øker synligheten deres. Facebook fungerer slik at publikum har mulighet til å like facebooksidene til bedrifter. Når man liker en side dukker det opp på newsfeeden til dine venner, og dette kan generere flere likes til potensielle kunder. Konkurranser er en populær form for generering av likes da publikum har muligheten til å vinne diverse premier. De drives da av en ytre motivasjon til å like en facebookside.
Slik ser det ut når en av dine venner på facebook liker en side. Her får man også mulighet til å se hvem andre som liker dem.
![Screen Shot 2014-11-12 at 15.27.54.png](https://lh6.googleusercontent.com/ubJtikVQD-S07rROcEOS-BK9LWUCAXbLFmF4Kom7tBDuHTUpOW_YIr0XOp9N6Y7DAHiuNIOrtpEOBNhRgUiS0y7SYyTJ9_fwS-ZaYlJMJG8pYcliyUA1Akmrl3_gkxVyig)
Ovenfor ser du en konkurranse i regi av komplett.no. Her linkes det videre til nettsiden deres. I andre tilfeller er det en mulighet for at konkurransen tar plass på facebook. Enten ved at folk må kommentere på innlegget deres eller like siden deres. Konkurranser på Facebook har i dag blitt strengt og det er ulike retningslinjer som må følges for å opprette en konkurranse.
For å oppsummere det hele har vi sett at de fleste aktørene der ute er flinke til å gi tilbakemelding til kunder som roser eller kritiserer dem. Spørsmål og svar som blir lagt ut på siden deres blir vist offentlig, det er derfor viktig å nevne at konsulentene som jobber med å svare på disse kundene bør være høflige og huske på hvem de representerer når det gis tilbakemeldinger. Twitter og Facebook kan sammlignes i forhold til å nå ut til flere potensielle kunder. Når det er sagt så er det flere som bruker Facebook, altså er det et større marked der ute og mulighetene er større for å nå ut til nye kunder.
Etter å ha observert hvordan ulike aktører bruker facebook ser vi at det er flere likheter mellom hvordan det tas i bruk og hva slags aktiviteter som gjennomføres blant aktører. Både Telenor og Netcom har tatt i bruk en funksjon som går innenfor kundeservice. Her har publikum mulighet til å sende en direktemelding for å få hjelp dersom det er et behov. Det gir en ny mulighet for kundeservice gjennom en sosial platform, noe som går bort i fra den tradisjonelle kundeservicen gjennom å ringe og vente flere minutter til du endelig får hjelp av en kundekonsulent. Det er også vanlig med chat-funksjoner på nettsiden deres, men det er alltid positivt med flere muligheter for kundeservice.
Ovenfor ser dere et eksempel hvor Fabian på gruppen vår har tatt i bruk direktemeldinger hos Telenor. Hvis dere legger merke til tidspunktene for når meldingen var sendt og svarmeldingen, ser vi at responstiden deres er god. I dette tilfellet fant han ut av problemet selv da han sa ifra om det, men han fikk uansett et svar fra en kundekonsulent som oppfordret til å si ifra om det var noe annet hun kunne hjelpe til med. Han forteller videre at han hyppig bruker denne funksjonen, spesialt da han f. eks. sitter på skolen og ikke trenger et svar umiddelbart.
Bruk av konkurranser som aktivitetsform hos de ulike aktørene er populært. Dette gir publikum en mulighet til å engasjere seg og det øker synligheten deres. Facebook fungerer slik at publikum har mulighet til å like facebooksidene til bedrifter. Når man liker en side dukker det opp på newsfeeden til dine venner, og dette kan generere flere likes til potensielle kunder. Konkurranser er en populær form for generering av likes da publikum har muligheten til å vinne diverse premier. De drives da av en ytre motivasjon til å like en facebookside.
Slik ser det ut når en av dine venner på facebook liker en side. Her får man også mulighet til å se hvem andre som liker dem.
Ovenfor ser du en konkurranse i regi av komplett.no. Her linkes det videre til nettsiden deres. I andre tilfeller er det en mulighet for at konkurransen tar plass på facebook. Enten ved at folk må kommentere på innlegget deres eller like siden deres. Konkurranser på Facebook har i dag blitt strengt og det er ulike retningslinjer som må følges for å opprette en konkurranse.
For å oppsummere det hele har vi sett at de fleste aktørene der ute er flinke til å gi tilbakemelding til kunder som roser eller kritiserer dem. Spørsmål og svar som blir lagt ut på siden deres blir vist offentlig, det er derfor viktig å nevne at konsulentene som jobber med å svare på disse kundene bør være høflige og huske på hvem de representerer når det gis tilbakemeldinger. Twitter og Facebook kan sammlignes i forhold til å nå ut til flere potensielle kunder. Når det er sagt så er det flere som bruker Facebook, altså er det et større marked der ute og mulighetene er større for å nå ut til nye kunder.
Twitter: Et profesjonelt verktøy for din bedrift
Vi vil i de neste innleggene fokusere på hvordan bedrifter kan tilnærme seg spesifikke plattformer på sosiale medier. I dette innlegget har vi sett nærmere på hvordan Twitter kan være et godt verktøy for en virksomhet.
Mediet Twitter forbindes ofte med kjendiser og deres tanker om alt fra a til å. De uttaler seg ofte om aktuelle temaer og skaper gjerne kontroverser via dette mediet, noe som bare er en av mange vinklinger man kan velge å bruke Twitter til. Virksomheter som ønsker å fremstille bedriftens personlighet, kan engasjere seg på Twitter og oppnå god innflytelse på befolkningen. En av de største grunnene til at Twitter fungerer så bra for bedrifter, er at dette mediet er et flerplatformsmedium og at følgere får raske oppdateringer.
Dette baner vei for bedriftene til å svare raskt på kritikk og være tidlig ute med nyheter angående sin bedrift. Ser vi nærmere på Norwegian som et eksempel, kan vi tydelig se hvordan dette gjelder for deres oppførsel på Twitter:
![](https://lh5.googleusercontent.com/jL0XbOYNCP3YbuI7K5wtqm-JPQ3s4qos6exC0OjzwRsEdM6T5R8hktRa0L8-gH9MWavHLmXpaiVEAjA7-0zIYFGwCfWuA4BEqfqWXmE2Pd2duKM9ajB07Ls-oa1T_N0-AA)
Her informerer de følgerne sine om nyheten samtidig som de refererer til artikkelen, en enkel måte å markedsføre positiv omtale.
En virksomhet kan bruke Twitter slik som andre sosiale medier, enten om det gjelder å svare på direkte kritikk fra kunder eller håndtere dårlig presse. De kan engasjere kunder til å tweete både ris og ros. Da kan de svare på den aktuelle kritikken og eventuelt løse problemet, samtidig som de kan retweete gode skussmål. Det er en sterk tillitserklæring å få gode tilbakemeldinger fra kunder og slike “anmeldelser” er noe potensielle kunder vurderer sterkt i en kjøpsfase. Dårlig presseomtale kan også forsvares via Twitter og sammen med kritikk fra kunder, bør dette behandles av ansatte med god kompetanse innenfor informasjon og service. Hvis dette håndteres dårlig, kan det få fatale konsekvenser for bedriftens rykte. I sammenheng med det, bør bedriften tenke godt igjennom sine tweets og kampanjer på Twitter. McDonalds lagde en kampanje der de la ut en tweet med hashtaggen McDstories. På grunnlag av en noe vag hashtag, ble resultatet at personer delte mange negative historier og hashtaggen “went viral”.
![](https://lh4.googleusercontent.com/GE0_SEu3r8cct_f5R2BNmi_pc9aFNtAtsHRxIJamuZIyaFpXm3gx1oCaqfLk9zBKfoMATKz93jkT-SaPIgvpny2hw_xxOMP75y-dDB_natlmhJonnrYsbL5JWjym31bpDg)
For å oppsummere: Så lenge man bruker og respekterer Twitter på et profesjonelt nivå, kan man engasjere seg på denne plattformen og styrke virksomhetens rykte. Twitter er generelt en bra kanal for å oppdatere sine følgere med aktuelle saker.
Her informerer de følgerne sine om nyheten samtidig som de refererer til artikkelen, en enkel måte å markedsføre positiv omtale.
En virksomhet kan bruke Twitter slik som andre sosiale medier, enten om det gjelder å svare på direkte kritikk fra kunder eller håndtere dårlig presse. De kan engasjere kunder til å tweete både ris og ros. Da kan de svare på den aktuelle kritikken og eventuelt løse problemet, samtidig som de kan retweete gode skussmål. Det er en sterk tillitserklæring å få gode tilbakemeldinger fra kunder og slike “anmeldelser” er noe potensielle kunder vurderer sterkt i en kjøpsfase. Dårlig presseomtale kan også forsvares via Twitter og sammen med kritikk fra kunder, bør dette behandles av ansatte med god kompetanse innenfor informasjon og service. Hvis dette håndteres dårlig, kan det få fatale konsekvenser for bedriftens rykte. I sammenheng med det, bør bedriften tenke godt igjennom sine tweets og kampanjer på Twitter. McDonalds lagde en kampanje der de la ut en tweet med hashtaggen McDstories. På grunnlag av en noe vag hashtag, ble resultatet at personer delte mange negative historier og hashtaggen “went viral”.
For å oppsummere: Så lenge man bruker og respekterer Twitter på et profesjonelt nivå, kan man engasjere seg på denne plattformen og styrke virksomhetens rykte. Twitter er generelt en bra kanal for å oppdatere sine følgere med aktuelle saker.
Nettverksbygging på Twitter
I dette innlegget har vi snakket om twitter og hvordan man bygger kontakter og relasjoner.
Twitter ble opprettet for alle i 2006 som et mikrobloggsted. Før twitter var facebook platformen folk flest brukte til å legge inn microinnlegg om alt mulig. Twitter tok kun denne ene egenskapen å laget en plattform rundt det. Det har i dag over 500 milloner brukere.
Hensikten med twitter er ikke lett å beskrive, men det kan forklares som en tankedeler. Det kan legges ut alt fra linker, til sider om egne meninger og usaklige dagligdagse ting som f.eks hva en hadde til middag. Det som blir lagt ut på twitter er ikke privat, alle kan se og lese hva andre har skrevet. Det som gjør det interaktivt er at man kan “retweete” innlegg, svare og favorittmarkere en post.
Twitter bygger på nettverk ved å gi alle muligheten til å følge alle. Ved å følge en bruker får man opp de sine tweets på sin “wall” og man kan enkelt følge med på hva som skjer. Når man har følgere kan det være relevant å følge de tilbake hvis du føler de legger ut noe av interesse for deg selv.
Når det kommer til et slikt system har du folk som følger tusenvis av folk kun for å få egne følgere, dette blir veldig upersonlig og mister litt av sjarmen. Twitter har derfor lagt inn en sperre som tilsier at du ikke kan følge flere brukere enn du har selv. Denne sperren ikke fungerer før rundt 1500-2000 følgere.
Hvis du har tenkt å følge en bruker burde du se på hva de tidligere har lagt ut og om det er relevant og interessant for deg som person. Kanskje det er en personlig helt eller idrettsidol du vil følge, eller kanskje du vil følge faglærere og lektorer innenfor et fag du har på skolen.
Eksempel på irrelevant “follow for follow”
Twitter har en god søkemotor som hjelper deg med å finne brukere og evt saker folk snakker om.
Man kan søke opp såkalte hashtags “#” som er en beskrivelse av det personer har skrevet i innlegget sitt f.eks #Hist, der innlegget handler om Høgskolen i Sør-Trøndelag eller #SoMe som brukes hvis det er snakk om Sosiale Medier.
Søker du på #SoMe får du opp alle nylige tweets med det hashtagget og du kan da se om det er noe relevant for deg og kanskje du finner noen du vil følge.
Man trenger ikke gå på Twitter sin hjemmeside for å tweete eller lese tweets. Twitter er tilgjengelig på utrolig mange plattformer og andre medier f.eks mobilen og Facebook. Det gjør at flere som ikke bruker Twitter vil få opp eller se twittermeldinger fra andre på en plattform de bruker. Det kan gjøre at de vurderer å kanskje opprette en konto og bli med i nettverket.
Et nettverk er kontakt mellom mennesker. Det kan være en kontakt mellom personer, organisasjoner og bedrifter som gjør at man kan sosialisere og bygge relasjoner som gjør en sterkere enn å være alene.
Et sosialt nettverk er noe av det samme bare at kontaktene blir skapt på sosiale plattformer som Twitter og Facebook. I dagens samfunn er der mye lettere å bygge et sosialt nettverk enn et vanlig privat nettverk. Sosiale Medier har så si ingen hindringer som gjør at du bare kan følge, adde og friende alle.
Når vi har nevnt nettverk må vi også si litt om relasjoner. En relasjon er hvor sterk eller svak bindingen med de i nettverket er. En bedrift kan ha et nettverk der en relasjon kan være en kunde eller en ansatt. Det hjelper også med hvordan man evt skal bygge på relasjonene.
Kom gjerne med tilbakemeldinger.
Team Safa
onsdag 5. november 2014
Video om Møtevirksomhet.
Her er en Video som vi i Team Safa har laget.
Den handler om Moderne Møtevirksomhet.
Skriv gjerne en kommentar om hva du syns om filmen.
Team Safa
Den handler om Moderne Møtevirksomhet.
Skriv gjerne en kommentar om hva du syns om filmen.
Team Safa
Raw Juice - Strategi for bruk av sosiale medier
I det tidligere innlegget så vi på hva en strategi i sosiale medier innebærer. I denne oppgaven skulle vi lage en slik strategi for en fiktiv bedrift. Her har vi tatt utgangspunktet i de 6 strategiske faktorene som har blitt nevnt og produsert en strategi for Raw Juice AS.
Hva syns du? Kommenter gjerne med dine synspunkt :)
Team SAFA
Hva er en strategi i sosiale medier?
Vi fikk i oppgave av vår faglærer og svare på to spørsmål. Hvorfor en virksomheter trenger en strategi for sosiale medier og hva bør en god strategi inneholde?
Først og fremst må det poengteres at det er nok ikke alle virksomheter
som trenger å være i sosiale medier. Når det er sagt, ser vi bort i fra disse.
Når en virksomhet har bestemt seg får å ta i bruk sosiale medier til og
nå et større marked, må det ligge mye kunnskap bak. Sosiale medier kan sammenlignes med en rubixkube i den sammenheng at det er komplisert å løse den. Derfor er det
viktig med en strategi for hvordan man skal bruke sosiale medier i en bedrift.
Etter bedriften har funnet ut hva den ønsker å oppnå gjennom og delta på
sosiale medier, vil det være essensielt å se på hvordan dette skal oppnås. En
virksomhet må først stille seg spørsmålet rundt hvorfor de ønsker i hele tatt å
være i sosiale medier. Skal det brukes til å nå flere kunder? Skal det være en
reklame plattform? Hva får virksomheten ut av å bruke sosiale medier?
En strategi hjelper med å finne ut hvilke typer sosiale medier som passer bedriften
å bruke, hvilke kunder de har og hvordan medier de bruker. Det å opprette en
bedriftkonto på Twitter, Facebook og Youtube er ikke et problem. Problemet er
å få folk til å se på filmene, lese innleggene, "likes" og bli “followers”. Det finnes
ikke en formel for hvordan man blir populær på sosiale medier, derfor er en strategi
det nærmeste man kan komme en veiviser til målet.
Etter at mange av disse spørsmålene er besvart internt i virksomheten må
det lages en god strategi. Den skal inneholde mål, retningslinjer for bruk,
kommunikasjon med kunder og hvordan virksomheten skal fremstå. De må også finne
ut hvordan de kan nå ønsket målgruppe best mulig gjennom denne arenaen. Her er
det viktig å se på segmenteringen av markedet og analysere hvilke personer som
bruker de ulike mediene mest. Hvilke plattformer som kan brukes blir også
viktig i forhold til bedriftens nettpersonlighet, her er det viktig for
bedriften å lære opp de ansatte slik at de opptrer på ønsket måte i samsvar med
deres mål. Bedriften må også finne ut hvordan de har tenkt å posisjonere seg i forhold til kundene, hvem er de? Dette bør være i samsvar med kommunikasjonsstrategien til bedriften, slik at man ikke gir forskjellige inntrykk til kundene. Dette kan føre til at kundene blir forvirret, som igjen kan føre til at merkevaren blir svekket.
![](https://lh3.googleusercontent.com/e-cC9jDb6ebp-Ni6zvJqZd_9ciInBDW-SddbHCDCGAHs1OmbqXaLiI1ahDC-h7pZaeBcjnDw3LKOFHs6m9o46CdJR9wOwetfa9yx8Pqb07iXvJctu7k8gcCYy-M6-iYf_g)
Målene kan være ganske konkrete. Gode eksempler på dette er et ønske om å ha best kundeservice, raskest til å svare på spørsmål og øke kundebasen. Målene baserer seg vanligvis på bakgrunn av medieformat som skal brukes. Målene kan også være
i form av suksesskriterier som forteller noe om verdiene de ønsker å formidle.
Gode eksempler på dette finner vi på NetComs sosiale retningslinjer:
Selve bruken av sosiale medier burde ha en retningslinje som bedriften har laget. Skal det være ansatte som kun jobber med twitter, facebook eller youtube? Hva skal legges ut på sidene av informasjon og hva skal deles med kundene. Strategi for hvordan kundene skal bli hørt er også en del som mange bruker ettersom "image" har mye å si. Hvordan man svarer kunder som har spørsmål på twitter eller facebook kan gjøre en forskjell.
Her er et eksempel på hvordan man
ikke skal svare en kunde:
Her er et eksempel på humoristisk svar:
Videre kan strategien inneholde en mal over hva som skal besvares på. Det kan lønne seg å svare på misfornøyde kunder
og evt. gi tilbakemeldinger til kunder som roser bedriften. Det gir merverdi for kunden og bedriften. Videre kan man glede misfornøyde kunder ved å bruke gavekort for å gjøre dem fornøyde.
Å sitte i en Chat-samtale med en kunde kan også fort føre til at man glemmer hvem man representerer, det er derfor viktig med retningslinjer for de ansattes oppførsel i sosiale medier. Bedriften kan ikke tenke på sosiale medier som én plattform. Det er viktig å skille de ulike arenaene og være bevisst på hvordan man bruker de.
Å sitte i en Chat-samtale med en kunde kan også fort føre til at man glemmer hvem man representerer, det er derfor viktig med retningslinjer for de ansattes oppførsel i sosiale medier. Bedriften kan ikke tenke på sosiale medier som én plattform. Det er viktig å skille de ulike arenaene og være bevisst på hvordan man bruker de.
Så en god strategi kan gi virksomheten et løft
både økonomisk og i "image". Det hjelper som regel å jobbe ut i fra målsettinger som er satt til bedriften.
Kom gjerne med kommentarer eller del dette med andre.
Team SAFA
Kom gjerne med kommentarer eller del dette med andre.
Team SAFA
Abonner på:
Innlegg (Atom)